IKEA!

I formiddags korde vi till Ikea,  varken Becky eller Alex hade nagonsin varit pa ett ikea varuhus. Chockerande! Och jag maste erkanna att om jag kan valja ar det definitivt smidigare att kora bil till ikea an att ta bussen. Jag har atit kottbullar (mamma scans forvisso) med potatis den har gangen och till det drack jag kaffe (som definitivt INTE var zoegas) och LINGONSAFT! Det var faktiskt ratt gott, sarskilt lingonsaften =)

Det verkar ha gatt troll i det har med att skaffa blommor. Jag hittade 1 orchide pa Ikea och den hade en bruten stam. Typiskt! Jag kopte i allafall en Centrera stormlykta, Orgel fonsterlampa samt ett set kaffekoppar med tillhorande fat (dinera). kopparna var alltsa i samma serie som min graa matservis men istallet for att kopa i samma farg tog jagde ljusgrona. Tyckte det kunde vara roligt med lite olika farger och de ar ju anda i samma nyans. Sedan kostade de 85kr/6stycken sa det vore ju inte hela varlden att komplettera med matchande farg om man sa onskar.

Nu i eftermiddag har jag agnat mig at att ordna om lite i forvaringen sa att jag lattare kommer at saker och ting. Samt diskat igenom mitt porslin. Pa det stora hela ar jag faktiskt ratt nojd!

Hoppade over middagen idag eftersom vi at lunch/middag pa ikea. Det ar mest onodigt att ata bara darfor att men det innebar att jag inte fatt ngt kaffe. Skulle kunna jobba en stund och sedan sata pa lite kaffe (zoegas!), inviga de nya kopparna och gosa i ett numera riktig mysigt rum. En harlig lordag kvall ser jag framfor mig!!

Kom forresten precis pa att eng laptopen kanske inte har bluetooth, hmm....


min fredag

En del har hant idag. Nagra nya forelasningar har dragit igang - forvanansvart bra om jag ska vara arlig. Och det ska man ju helst. Speciellt forelasaren i Psyc 102 (mest pyskodynamik och analys) var superharlig!

Jag har ordnat med min nya laptop, darav det engelska tangentbordet men jobbar pa hur jag ska kunna skriva med svenska bosktaver har. Just nu haller jag pa att snabb-frascha til mig, vi ska ga bort och ta en drink sedan ar det film som galler har. Ville dock passa pa att snabbt beratta att det tyvarr inte blev ngt med huset, det hyrdes ut innan de andra hann titta pa det =(

Ha en skon fredags kvall, jag aterkommer forhoppningsvis med en lite mer utforlig berattelse.

När nog är nog...

Har precis sett en film på BBC iPlayer- A Short Stay in Switzerland med Julie Walters i huvudrollen. Faktiskt ett väldigt bra drama, särskilt som de senaste filmerna jag sett har varit "hjärnlösa" tjejkomedier i stil med The Holiday. I alla fall så bygger dramat på en riktig livsberättelse. Dr Anne Turner diagnostiseras med en progressiv neurologisk sjukdom strax efter att ha mist sin make i en liknande sjukdom. Hennes egen sjukdom är dock aggressivare och ställer hennes syn på sin roll som läkare, mamma och fru på sin spets. Väl medveten om att striden mot sjukdomen kommer bli henne övermäktig tar Anne mod till sig att utkämpa en annan strid- rätten att få säga att det räcker.


Filmen liksom dokumentärer jag såg över julen (och som var väl debatterad i england under hösten) berör en intressant debatt som inte lätt låter sig diskuteras. Assisterad dödshjälp är aldrig svart eller vitt utan en hel färgskala av gråa nyanser. Medan jag sällar mig till skaran som upprepar argument om livskvalité och rätten att få lov att gå när ens tid är kommen, med all den värdighet och respekt som varje människa är värd, uppskattar jag även andra sidan av myntet. De som blir kvar och faktiskt kan åtalas och de som ska utföra "behandlingen" (dvs skriva ut en överdos väl medveten om hur den kommer användas). Det var ett annat uppmärksammat fall här i höstat. En rugby spelare skadades under en match och blev i princip förlamad från käken och nedåt. Efter månader och åter månader bestämde sig hans föräldrar för att respektera hans önskan att inte leva ett helt liv på ett sådant sätt, att respektera att det inte var hans vilja. De ordnade slutligen så att han kunde komma till en klinik i Schweiz där han valde att ta sitt liv. Föräldrarna blev anmälda för vållande till annans död men åklagaren tog, efter att ha granskat fallet, beslut om att inget åtal skulle väckas då det var rättsväsendets åsikt att dödsorskaken var självmord.

Det är ingen enkel fråga och sannerligen inte en som kan redogöras för med rättvisa i ett kort blogginlägg. En sak håller jag dock för säker, det absolut sämsta måste säkerligen vara att fördöma dem som tar modet till sig att säga när nog är nog, för dem i deras liv.


Husletande

Efter några turer fram och tillbaka har vi nu äntligen tittat på ett hus- som vi GILLADE! Egentligen skulle vi titta på 58 Karslake Road, sagt och gjort- Malin & jag infann oss 14.30 men det gjorde inte ägaren. Detta visade sig dock vara ett kommunikationsfel, när jag letat upp numret och ringde fick jag reda på att han försökt få tag på Vincent hela förmiddagen då det huset inte längre fanns på marknaden. Typiskt nog var ju vincent på universitetet och kunde inte svara. I alla fall blev jag erbjuden att titta på ett annat hus på Blantyre Road. Vi traskade dit- hittade som en dröm gjorde jag dessutom! Måste säga att jag blev positivt överraskad med tanke på att jag hade student, england och förra huset i tanken. Har ordnat en ny visning av samma hus imorgon kväll så att alla kan få titta. Är de också intresserade får vi ju diskutera lite mer detaljerat med sommaravtal osv osv. Malin tog lite bilder som jag tänkte dela med mig (och kände sig störtläjlig på köpet *hihi*)







Fint städat, eller hur?! Köket skulle visst fixas till under sommaren även om det förvisso dög som det var. Dock finns det inte plats att ha köksbord utan matbordet får stå i vardagsrummet men vad gör det. Badrummet var väldigt standard men på inget viss äckligt eller så. Det fanns lite beläggningar från fukt och smuts men det går ju bort med en rejäl städning och nya fogar. Installerat inbrottslarm och ordentliga branddetektorer/varnare. För att sammanfatta ett helt okej hus där vissa saker är bättre än andra men jag hade alls inte haft något emot att bo där.

lunch!

Klockan har redan hunnit bli över 14.00 här, jag har slappat, pluggat & ätit lunch. Nu ska jag kila iväg och titta på ett hus halvvägs uppför Penny Lane. Hoppas det ser bättre ut!


seg förmiddag

Datorn är såå seg den här förmiddagen så det får bli ett kort inlägg. Ute är det riktigt trist väder men jag har inte så värst mycket planerat så det får vara som det vill med det. Ska försöka fortsätta på mitt kompendium i biopsykologi som de senaste dagarna har gått förlorat några timmar in i arbetet. Händer detta idag går jag över till att skriva för hand och åker in till biblioteket för att skriva in det på datorn. Att spara på den extrena hjälper nämligen inte efter som det är ett filtillståndsfel som uppstår, vad nu det betyder?!

Senare idag har vi en husvisning inbokad- hoppas att det är trevligare än huset vi tittade på i förrgår. I så fall kommer det bilder senare! Ska bara kolla på en karta först, annars kan det bli lite svårt att hitta dit =)

Hoppas ni har en bra torsdag!

ARGH!

Jag blir galen! Jag har ägnat dagen åt att skriva sammanfattning av en textbok. För cirka en timme sedan fick jag ett felmeddelande om filtillståndsfel. Jag provade att öppna upp det paå alla sätt och vis, mamma och jag funderade nämligen på om man skulle kunna ta sig runt detta på något vis. Jag kan förvisso öppna dokumentet igen men det ser ut som om jag skrivit det hela i wingdings! Samtidigt verkar det ju konstigt att word ska klydda, kan det fortfarande ha med datorn att göra?

Becky behöer inte sin laptop just nu och hon var snäll nog att låta mig låna den ett tag så att jag åtminstone kan skriva in dagens arbete, något hafsigare & stressar men i alla fall.

Om ni undrar över att jag ändå skriver med svenska bokstäver kan jag meddela att jag tog fram dem från words symbollista och har lagt dem längst ner och kopierar och klistar in =) Fiffigt, än mer fiffigt när jag begriper hur man använder snabbkommandon, inte bara i word utan även har och i msn.


Teknik i all ära, skit när den inte fungerar!!!


En besvikelse

Ledsen men det blev inga bilder igår. Av den enkla anledningen att det huset inte är aktuellt. Själva planlösningen var det inget större fel på förutom att sovrummen var märkliga. Ett var jättestort medan ett annat knappt var mer än en skrubb. Det hade dock gått att lösa utan problem tror jag men vi såg en hel del fuktmögel på väggarna. Enligt husägaren skulle huset städas grundligt över sommaren men jag tvivlar på att detta innefattar en mögelsannering. Tydligen hade han sagt att det berodde på att de som bor där nu duschar & lagar mat utan att öppna fönsterna. Detta är ju dock vanliga aktiviteter i ett bebott hus som ventilationen ska klara av, där ska inte bli en sådan kondens att det bildas mögel. Vi tittar med andra ord vidare! För egen del är jag inte alls så intresserad av just det huset eftersom jag starkt tvivlar på att något annat än att "måla" över möglet kommer göras och det är ju en hälsofara.

Som jag skrivit tidigare förväntar vi oss inte ett "snygg och fint" hus, vi är väl medvetna om att det är ett studenthus vi ska hyra (Malin & jag är dessutom medvetna om att vi befinner oss i england, sen kan jag inte objektivt säga vad detta i praktiken egentligen innebär). Dock tänker jag minsann inte flytta in i ett hus som inte är fräscht!

Jag är fri från föreläsningar onsdag, torsdag. Har lite läsning att göra men inte så att det är överväldigande. Att läsa i förväg när jag inte vet exakt vad jag ska läsa om känns lite onödigt. Ska i alla fall organisera mina anteckningar, läsa in mig på måndagens föreläsning samt börja titta på texterna till kriminologin på tisdag. Sedan är jag sugen på en promenad =)

Hur ser eran dag ut?

Lite ändrade planer

Framsteg! Istället för att behöva vänta tills på torsdag har vi bokat in ytterligare en husvisning- redan ikväll. Vi ska ta med kamera och fota så bilder kommer =) Vi tycker det ska bli hemskt roligt att titta på hus men vi inser att vi inte gärna ska förhasta oss. Vi behöver inte ta första bästa hus med en okej hyra och som ser fint ut, däremot är det ju så att de fräschaste med all sannolikhet går först även om det finns boende så det räcker. Vi får se en visning ikväll och en på torsdag, stay tuned!


Lunch avbrott

Jag är hemma på lunch och passar på att kolla igenom Powerpoint presentationen över eftermiddagens föreläsning. Den här terminen ska vi läsa biologisk psykologi, dvs. farmakologi, anatomi, fysiologi och även djur kognition. ME LIKE! Ja, förutom de där med djur kognition som låter lite mindre spännande men jag vet att Mamma sagt tidigare att det kan vara förvånansvärt roligt. Vi får se med andra ord. Efter föreläsningen får jag nog springa in en snabbis på biblioteket verkar det som och hämta ut kursböcker- ingen rast och ingen ro! Den här terminen ska jag således bry min hjärna med biologisk psykologi (säkert aktionspotentialer igen! Snabbnummer till Gert, Fridas pappa, som ställde upp när IB underhöll oss två med detta!), utveckling/personlighet/intelligens, brottsprevention & bestraffning samt metod & statistik som alltid.

Förresten har vi bokat in en husvisning nu på torsdag, det ska bli superroligt och vi är alla uppspelta. Eller ja, för att vara ärlig är dem mest alla vi tjejer som är uppspelta medan killarna är lite coolare :P

Måndag morgon

God morgon måndag! Det börjar likna ett mönster men i alla fall sitter jag här och väntar på frukost. Idag är det dock inte pga matsalens tider utan därför att vi igår kväll bestämde att gå bort 09.00. Det är nämligen bara jag som ska in på universitetet nu på förmiddagen. Tvivlar dock på om Becky verkligen går upp, det brukar vara lite annat ljud i skällan när det väl kommer till kritan.

Nu har klockan hunnit bli 09.00 så jag ska skynda iväg!

"Husmöte"

Nu har vi haft "husmöte" här i blocket, dvs har vi diskuterat igenom det här med att hyra ett hus allihop. Det mesta som kom ut av vår diskussion är nog att vi bestämt att springa runt och titta på några hus för att få en mer konkret uppfattning om vad som står till buds och vad vi är beredda att satsa på. Några mail har gått iväg för att bestämma tidpunkt för husesyn och sedan har Vincent fått i uppdrag att ringa på ett hus imorgon och bestämma en tid för visning. Jag tror nog inte att någon av oss egentligen förväntar oss att något av dessa hus kommer klubbas men vi vill som sagt sondera terrängen lite mer ordentligt! Det ska bli jätteroligt att titta tycker jag och ännu roligare sedan när vi vet var vi ska bo efter sommaren. Det är ju ett par månader kvar men tiden går fort med allt som ska hinnas med och få ihop både våra 5 viljor och fatta ett beslut samt ska det ju fungera att få hyra just det huset även om vi här är överens. Hoppas, hoppas nu att de hör av sig och att vi kan boka visningar redan den här veckan. Liverpool Student Homes nylanserar sin sida den 2 februari och då vill jag/vi gärna veta lite närmare vad vi kan förvänta oss och vad vi vill leta efter.  För att undvika missförstånd är det alltså så att vi är 5 stycken som tillsammans ska hyra ett hus att bo i sept -09 till sommaren -10. Här i England är det vanligt att göra så och ofta hyr man fullt möblerade hus. Det verkar även som att hyresvärdarna har lite press på sig att hålla husen förhållandevis fräscha och moderna, i alla fall i Wavertree & Allerton vilket i runda slängar är det område i vilket vi bor nu. Har jag förstått det hela rätt är dessa två studenttäta varför konkurensen mellan hyresvärdarna ställer krav på boendekvalité. Det är alltså detta som vi tänkt oss kolla upp närmare med de första husvisningarna mer än att i någon allvarligare bemärkelse sikta in oss på något speciellt hus.

Malin stannade kvar när jag & Becky satte på Alfie (med Jude Law), inte världens bästa film kanske- extremt klyschig- men lagom att fortsätta en väldigt lat dag med en b-film. Nu hade jag tänkt mig att läsa ut den andra Arn boken innan det är dags att krypa till kojs, imorgon är ledigheten slut och det är dags att gå tillbaka i student-läge kryddat då med lite husletande!

Nej!

Typiskt, nu är det något tekniskt tjall med handbolls-vm på nätet. Det går alltså inte att se matchen mellan sverige-ungern.....Det som fungerar så bra hittills!

Update: har fått det till att fungera och hann se sista minuten av första halvlek, 18-16 till sverige minsann! Som synes har tiden gått fort idag och missade helt avsparken i liverpool-everton derbyt.

Tappert försök

Promenerade bort till ASDA i det sköna vädret för att köpa på mig make-up remover, bomullspads & lite lotion. Det blev en lotion med lite sommarglow, får se hur den fungerar för just nu känner jag mig mer än lite blek.  Jag fick sån lust till att ligga ute och läsa på gräsmattan- precis som om sommaren. När jag kom tillbaka var det precis vad jag gjorde! Bryggde lite kaffe och slog på termosen, satte på mig skidjackan och gick ut och lade mig på en filt. Nu var vädret kanske lite förrädiskt, kanske inte riktigt så skönt som jag hade tänkt mig mest på grund av vätan som trängde upp från marken. Låg där en stund i alla fall men ja, det är ju en bit kvar till sommaren ändå.


Lazy sunday

Jag sitter mest och väntar på att klockan ska bli 10.30 så att jag kan gå bort och äta frukost. Just söndagens sena frukost tid har jag aldrig riktigt vant mig vid. På lördagar är det frukost mellan 09-10.00 vilket är mer lagom, särskilt om jag ska duscha innan jag går bort. Beckys pojkvän skulle ta med sig sin bil hit nästa helg så då har vi planerat att åka till IKEA! Alltså kan jag köpa blommor och skrivbordslampa där istället, denna uppgift är alltså för tillfället struken från listan med to dos. Idag behöver jag alltså bara bort till ASDA och köpa bomullspads  och lotion som jag glömde köpa när Malin och jag gick bort till stora Tesco.

Senare idag spelar sverige match i handbolls-vm redan 15.30 engelsk tid. Samtidigt är det derby mellan liverpool-everton och förhoppningsvis är det då bra stämning borta i våran bar. Jag har inte riktigt bestämt mig ännu, det är det som är så skönt. Behöver inte planera någonting utan kan bara gå bort om vi känner för det när klockan väl är 16.00. Fram till dess har jag böcker att läsa, streamtv och även några dvd:er som jag lånade av Ella igår. Just nu är solen framme, kanske blir det en stärkande promenad borta i parken också. En soft söndag alltså!

Jag en soft lördag kväll



Mindre roligt

Matchen mellan Frankrike-Sverige i handbollsVM är då sannerligen inte rolig för en svensk att se. Sverige har som bäst haft 5 mål upp under andra halvleken....men men, det är 10 minuter kvar. Bollen är rund och allting kan hända som så många idrottare fyndigt brukar svara media.

Utgången ikväll får bli en annan kväll, idag nöjer vi oss med att gå bort och ta något att dricka i baren. Först ska jag se klart matchen och lägga mig att läsa lite! Tända lite ljus & mysa en stund =) Jag har ju en del glas, skålar och även några ljusstakar som jag vill ha över till Liverpool. Speciellt efter sommaren när vi har ett ordentligt boende. Men imorgon tänkte jag åka in till stan och leta en skrivbordslampa- vem vet, jag kanske fyndar något annat också. Är dock lite avvaktande med allt vad dekorationer heter eftersom jag ju inte vet hur det kommer se ut efter sommaren.

To dos kvarstår

Bloggen fungerade inte som den skulle imorse, det får bli god eftermiddag istället för god morgon idag. När jag gick bort till frukosten var vädret lite sisådär

Nu däremot skiner solen. Hela förmiddagen har jag varit iväg och försökt leta upp en blomsteraffär. Florister har det funnits gott om men ta mig tusan om jag har sett en enda vanlig blomsteraffär! Nåja, det blev några timmarns promenad i alla fall och nu när solen tittar fram känns det nästan lite vårigt i luften. Jag kom precis tillbaka och har fixat lite lunch, en liten bakpotatis med tonfisk. Till det en kopp kaffe naturligtvis =) Oftast äter jag müsli till lunch så även om bakpotatisen var den minsta jag kunde hitta är jag MÄTT. Det var tur i oturen att jag bestämde mig för att promenerare runt efter blommor istället för att åka in till stan först. Precis utanför hallen var det i förmiddags en rätt otur krock, tror inte att någon blev allvarligt skadad men den ena bilen var riktigt tilltyglad. De stod där när jag gav mig iväg lite innan 11.00 och när jag var hemma om för lite över en timme sedan väntade de fortfarande på bärgning. Polisen hade ställt sig med 2 bilar för att spärra av vägen. Alla som satt i sina varma bilar samt bussen stod alltså still medans jag glatt promenerade förbi. Sedan gick jag åt andra hållet ner mot Sefton Park & Lark Lane så jag vet inte om det löst sig men jag antar det. Anledningen att jag var hemma om var att jag i alla fall köpte mig ett fång tulpaner på Tesco, så de fick sättas i vatten innan jag fortsatte mitt letande.


Vasen är en julklapp från Erika. Den är i plast och om man häller i varmt vatten kan man platta till den för enkel packning/förvaring. Fiffigt!
Mina planerade ärende förblir alltså outrättade, alla utom 1- motion i den friska luften!

Fredagsmys

Efter middagen har jag ägnat mig åt att surva runt lite på nätet efter en blomsteraffär. Hittills har jag bara sprungit på florister men det är ju krukväxter jag vill ha, det ska väl inte vara så svårt! Det går att köpa en del krukväxter på exempelvis, ASDA, John Lewis, Marks&Spencer och dylikt men nog har det riktiga blomsteraffärer även här i England. Jag tror mig ha hittat några här i krokarna som verkar sälja krukväxter och inte bara buketter och snittblommor. Imorgon är planen att traska iväg och se vad jag kan hitta; en orchidée hade jag tänkt mig och kanske något annat också. Möjligen en aloe vera planta. Och så ska jag in till stan och se om jag hittar en skrivbordslampa. Hade mycket väl kunnat klicka hem en från någon av de otaliga sajterna men jag har ju tid så det kan ju vara roligare att strosa genom affärerna.

Om en stund kommer Malin över för att se lite film. Jag hade tänkt ordna med lite extra mys genom att gå bort till lilla Tesco och köpa mig en cookie men jag har inte kommit iväg. Vid närmare eftertanke är det väl lika bra det! Det får helt enkelt bli värmeljusmys och med en god kopp kaffe...mmm! Och jag har äpple- de kan jag skära i klyftor och ha som filmsnacks.


Lista över huskrav

1. Dubbla glas i fönsterna
2. Central värme
3. Tvättmaskin
4. Nära till buss och helst också till större mataffär
5. I allmänhet fräscht kök, inredning etc.
6. Hyra på max £65/ person & vecka
7....

Mitt första krav

God eftermiddag! Än så länge har jag inte så många krav om vad som ska finnas i huset vi hyr till sommaren, det ger sig väl med tiden när vi börjar titta oss omkring på lite mer allvar. Dock är jag inte särskilt intresserad av att hyra ett hus utan tvättmaskin. Det tar så otrolig mycket tid att springa fram och tillbaka till tvättomater och är opraktiskt att släppa tvättmedel och kläder, speciellt sedan då vi mest största sannolikhet inte kommer bo precis vid en. Sedan blir det löjligt DYRT!! På hallens tvättomat kostar det närmare 40:- bara att köra en maskin, till detta kommer ju kostnaden för tvätt- & sköljmedel. Idag körde jag en maskin vit-tvätt och blev "ruinerad" på köpet. Det är inte billigare på "privata" tvättomater, vi kollade första veckan här när vi blev chockade. Tvätt- & sköljmedel kostar ju hursom men inte hundan kommer kostnaderna för el och vatten upp i 40:- per tvätt. Så nej Mamma det är inte alls lika tråkigt att tvätta här- det är ÄNNU tråkigare.

Happy Friday!

Den här veckan är det helg tidigt, en "riktig" helg i bemärkelsen att jag är helt ledig. Än så länge har jag inte åstadkommit särskilt mycket med dagen. Såg lite av Arn filmen imorse, åt frukost med Vincent och när jag kom tillbaka lade jag en ansiktsmask som fick verka medan jag fönade håret! Städerskan hade dessutom diskat min disk från igår kväll, 2 muggar & 2 glas men ändå en trevlig överraskning =)

Hade tänkt mig att jag ska leta runt bland husannonser nu på förmiddagen och sedan jaga ut Malin till stora Tesco. hade kunnat gå till ASDA också men till tesco är det ca 20 minuters promenad och dit har jag medlemskort så på det viset blir det 3 flugor i en smäll!

Hoppas ni har en skön fredag, jag softar runt i trygg förvissning om att det faktiskt inte finns någoting jag förväntas göra tills på måndag!


Över för den här omgången

Alla tentorna är avklarade, det lär dock dröja några veckor innan resultaten kommer. Ikväll väntar utgång, första gången sedan juluppehållet och så är Vincent tillbaka i blocket. Sverige håller än så länge jämna steg med Kroatien. En bra dag än så länge, jag är supernöjd! Köpte ny hårfärg idag som jag hade tänkt hinna sätta i men det får nog bli imorgon förmiddag istället....

Olika världar

Snart är som bekant sista tentan, nedan är bildbeviset på hur lite en student rör sig under examens perioden. Hade det inte varit för att jag behövde promenera bort till matsalen eller tesco hade jag förmodligen varit fastvuxen i skrivbordsstolen vid det här laget. Idag har jag inte ens kommit ur universitets-huvtröjan-ILLA! Till och med för mig själv måste jag nog erkänna att det var längesedan jag var så här otränad. Jag som brukade jobba på gym (=träna gratis) och spela divisions fotboll, hur gick det till! Förra terminen var kanske inte precis ett praktexempel i mathållning heller. Engelsk matsals-diet varvad med take-away, need I say more?!

Hursomhelst, den här terminen blir ingen mer take-away (det är inte särskilt gott & så in i h*e dyrt!) och jag har redan börjat ta itu med portionerna borta i matsalen. Det är stört omöjligt att få en lagom portion upplagd på tallriken, eftersom man inte kan ta om lägger de upp horribla mängder mat för att killarna (huvuden snarare än deras magar) ska bli nöjda. Tyvärr återstår bara att slänga den mängden som jag inte vill äta. Förra terminen gick jag i ögon-fällan och vände mig vid hur portionerna såg ut, följaktligen hängde ju magsäcken snabbt på. I alla fall, på måndag kan jag börja använda gymmet igen för då är alla tentor slut och förutom nu under tenta perioden brukar jag vara ute och promenera i parken. Badminton & tennis planerna ska benyttjas (gratis träning utanför dörren)....torkade aprikoser och nötter har jag redan köpt. Som sagt har jag redan börjat ta itu med mitt student slarv, tänk bara så bra det blir till sommaren när vi har ett KÖK! Whoop, whoop =)

Saker och ting är lite annorlunda här i England, inte nödvändigtvis sämre. Exempelvis är det framträdande att det finns en långt mer utbredd topp-styrd mentalitet här. Jag är frestad att säga att det märks även i relationen till föräldrarna men det kan ju även vara individuella skillnader (framtida forskningsämne kanske?!). Ibland känner jag mig dock svensk i dessa lägen, om man så vill så är den svenska mentaliteten något "oartigare". Läste förresten igår att en forskare ansåg att oproportioneligt många britter följde med Titanic ner i havets djup, på grund av artighet. Kaptenen ska ha skrikit åt de engelska männen att uppföra sig som engelsmän. Vet inte om det är sant men det är åtminstone intressant!

Sedan diskuterade vi även skolsystemen. Man börjar tidigare i england, har uniform, tilltalar lärare med titel, betygen är grundade på "slut"-tentor från tidig ålder. I stora drag verkar det som att den engelska skolan i större utsträckning är topp-styrd även den medan sverige annamat en model äv gränslöst lärarande där läraren ska vägleda och stödja. Som svensk känns fokus på skrivna terminsprov och strikt klassrums undervisning kanske lite gammaldags men å andra sidan har jag hört från lite olika håll att det även finns större resurser i många engelska skolor än i sverige. Det här med friskolor verkar ha kommit längre..

Att flytta över till ett annat land är otroligt spännande, lärorikt, enklare nu med EU men det är också spänt, nervöst och det kan fullkomligt suga musten ur en! Nu ska jag slappa lite innan sista tentan men jag lovar at återkomma till skillnader mellan sverige - england. Ska bli bättre på att reflektera över de olika världar jag fått ta del av och inte bara existera i den jag råkar befinna mig!

En endaste kvar

God morgon! Eller ja, förmidddag då men engelskan skiljer ju inte på morgon och förmiddag, här verkar det vara morgon fram till middag. Hur som har jag varit uppe ett tag och bläddrar igenom min papper för sista gången. På ett tag i alla fall...Fick med mig Ella & Caitlin upp till frukost men de har stupat tillbaks i säng. Jag gör som i förrgår, inget eftter 11.45, tror det fungerade. Sedan har jag fått reda på att 50/80 frågor är på klinisk psykologi- BRA!!! Förmodligen det jag kan bäst och tycker är roligast. Kan jag de frågorna vet jag ju i alla fall att jag är godkänd =)

Var det förresten någon annan än jag som tyckte att matchen igår mellan Sverige-Kuwait var tråkig och hafsig?! Danmark-Egypten började lite bättre men när danskarna drog iväg var det inte heller mycket att se. Hade på handbolls-vm som bakgrundsljud, hade tröttnat på både iTunes & webbradio men jobbade faktiskt! Nu är det sista rycket, ska bara bestämma mig för om jag vill ha en kopp kaffe eller inte...



Tacksams!

Jag inser att bloggen är relativt ensidig för tillfället, alla bilderna är från mig vid skrivbordet och det mesta jag skriver om rör antingen tentor eller plugg. Jag ber om ursäkt, det är nog inte särskilt roligt att läsa. Dock är det min verklighet just nu, förutom då jag promenerar bort till frukost & middag eller åker in till tentorna lämnar jag i princip inte skrivbordet. Inte ens när det är dags att varva ner för kvällen :P eller nåja, oftast flyttar jag över och sitter på sängen medan jag tittar på laptopen i rekreationellt syfte!

Efter imorgon ska det förhoppningsvis bli lite ändring på den saken men när jag nu ändå pausar tänkte jag passa på att smygstarta. B åkte hem tidigare ikväll för att överraska sin pojkvän med ett besök, däremot kände hon sig inte lika sugen på att tvunget göra hela "rundan". Dvs. hälsa på hos alla därhemma bara för att hon nu åkte dit en vända, tillägas bör kanske att B inte bor särksilt långt härifrån och träffar därför familjen relativt ofta. Oj, oj vilket drama som utvecklades!! B var supernervös inför att åka tillbaka till sin hemstad utan att bo hos sina föräldrar, så pass att hon funderade på att ljuga. Jag försökte att inte lägga mig i men här invände jag starkt, att ljuga överhuvudtaget är ju i högsta grad diskuterbart men för en sådan "trivial" sak. Det kändes verkligen onödigt. Ovan som jag själv är vid att bli behandlad som ett barn försökte jag ingjuta lite självrespekt i B genom att stötta henne i att hon som myndig (vill gärna skriva vuxen men det verkar inte som att mentaliteten är så här) har rätt att själv besluta om hon vill åka och träffa sin pojkvän men inte föräldrarna, det är ju inte så att hon åsidosätter dem. Det var inte meningen att hon alls skulle åka hem!

Dock verkar det som att vi har väldigt olika föräldrar. B kämpar i största grad fortfarande med att stå på egna ben medan jag själv känner mig trygg i att jag är en vuxen människa som förvisso alltid kommer vara barn till mina föräldrar. Ja, det hela urartade lite när hennes pappa inte längre ville prata med en oresonlig 19-årig som tyckte att hon visst kunde ta tåget tillbaka till L´pool under kvällen imorgon (tidigt) eftersom vi ska ut och fira att tentorna är över. Inte desto mindre lever vi ju alla våra egna liv, förhoppningsvis har ett frö såtts hos B. För tillfället går så fruktansvärt mycket energi åt till att oroa sig för att vara självisk och som kompis blir jag frustrerad. Sedan kompliceras saken ju av att hennes föräldrar betalar för hennes boende...Speciellt vid sådana här tillfällen blir jag påmind om hur lite jag har behövt kämpa för att få lov att vara min egen och känner mig tacksam. Har då aldrig behövt hitta på spindelväv av "icke"lögner för att jag trodde att päronen skulle gå bärsäkargång över att deras sällskap inte längre var det enda. Familj och vänner tycker jag prioriteras över pojkvänner, absolut, men det är ju ingen allomslutande regel. Man FÅR lov att åka och hälsa på dem...

Så jag är faktiskt tacksams!


Hmmm...

Gick över till M för att äta lunchen, stackarn har blivit av med sin laptop. Den är inte ens ett år gammal (inköpt i augusti -08) men har ändå fått gå iväg på lagning. Speciellt för oss respresenterar laptopen inte bara ett arbetsredskap utan även ett kommunikationsmedel och "tv/dvd". Surt! I alla fall diskuterade vi boende-frågan efter sommaren och är eniga om att det är dags att ta itu i frågan nu. Främst måste det spikas vilka av oss som bor tillsammans innan vi tittar på alternativ. Sedan är i alla fall hon och jag överens om var det ekonomiska taket ligger. 

En intressant sak är ju det här med inköp, till slut fungerade det väldigt bra före jul men det intressanta nu är att E helt plötsligt verkar vara tillbaka inne i gänget som delar, som per automatik. Det gör inte mig någonting egentligen men hon har inte en enda gång köpt varken tvål, diskmedel eller disksvampar (eller tvättmedel. Det har förresten varken E eller B så det ska jag köpa själv den här terminen). Däremot verkar det som att hon inte längre köper bröd till sig utan använder det gemensamma samtidigt som mjölken hon köpte verkar vara till alla. Hmm...Tycker gott att man i sådana fall kan säga något. Om nu språket är något som människan ägnat miljoner år till att utveckla för just kommunikativa syften, varför ska dess bruk då vara så svårt?! Så fort jag skrivit sista tentan ska jag själv praktisera detta och ta upp frågan om vilka som faktiskt ska bo i huset. Nu är tid för att sluta prata runt och istället ta ett beslut.

Sol ännu en dag!

Ja, som ni säkert har förstått ser dagarna i mångt och mycket relativt lika ut. Med undantag för att det är tentor vissa dagar och "endast" plugg inför dessa andra dagar. Så också denna soliga ondsdag! Planen för idag är att läsa in sista delkursen (social & klinisk psykologi) och det får ta hela dagen och kvällen i anspråk. Hade dock tänkt bryta för att se handbolls matchen ikväll som även den går av stapeln mitt i middagen. Får se om jag traskar bort eller om jag lagar en bakpotatis i mikron, det är ju förvisso "bara" Kuwait som ska bjuda motstånd men Sverige har spelat bra hittills och det hade varit roligt att få se. Möjlighet finns som sagt att se matchen från media arkivet imorgon förmiddag men det är ju alltid roligare att se live!

Hoppas ni har en bra dag!

Eureka!

Hur hänger då allt det här studerandet hit och dit ihop. Klockan är 23.20 och egentligen borde jag packa ihop för dagen, skulle kunna sitta natten igenom men till vilken nytta är det. Först tänkte jag dela med mig en teori om hur det är tänkt att allt hänger ihop. För tillfället studerar jag social psykologi, sidan ligger uppslagen på "biases in attribution", self-serving bias= " A robust effect where people tend to attribute success internally whilst denying responsibility for failures by attributing them to external/situational factors." The world seems controllable and safe when clinging to the illusion of control in which people believe its is possible to exhert more control over the world than might actually be true. Detta skulle i så fall förklara varför jag klarar tentorna (alternativt varför det inte var mitt fel utan snarare de klantiga föreläsarna som inte kan skriva ordentliga prov, de kalla rummet och så vidare) Likadant kan jag använda mina kunskaper i kognitiv psykologi varför jag (miss-)lyckades med att lära mig allt det här och varför/hur jag kommer glömma/komma ihåg det. Detta sköljs ner med en dos av hälsopsykologi som ger oss intelligenta själar argument till varför vi inte spenderar mer tid på gymmet. NU kommer vi till delen där studentajävlar verkligen börjar diskuteras för nu får abnormal/klinisk psykologi ta plats och basunera ut snaskiga detaljer om vårt rökande&krögande som i värsta fall resulterar i mental sjukdom, eller om det är tvärtom? Till slut tar kriminologin vid och ger insikt om hur framtida bedrifter/misslyckande i kombination med studentleverne tvingar mig in i avvikande och kriminellt beteende.

Jag fattar, kan jag få min examen nu? Inte det, nehej då nöjer jag mig med en kopp te och en god natts sömn. Imorgon är det för omväxlings skull frukost och ännu en lång dag av tenta plugg på schemat.

Jag under tenta plugg en tisdag kväll, 23.30:





Hoppsan, kan inte veta allt här i världen!

Alla tentor utom 1 avklarade- grattis till mig! Tror nog att dagens gick helt okej, är egentligen inte så där jätteförtjust i multiple choice tentor. Man kan ju förvisso gissa även om man inte har en susning men oftast tycker jag att det istället blir svårare när man fastnar i deras förmuleringar som kanske är lite klumpiga eller vaga när jag faktiskt vet alldeles utmärkt vad jag skulle svarat. Hursomhelst hade jag hjälp av alternativen på sista delen av testen. För ett tag sedan diskuterade vi ett par kapitel i stödjeboken som vi förvisso ansåg knöt samman alltihop då de berörde saker som resonemang och tänkande- alltså vetenskapsteori. Sedan föll det snabbt i glömska när vi inriktade fokus kom på allt annat som diskuterats på föreläsningar etc skulle fördjupas. Mycket riktigt borde de nämda "allmäna" kapitlena ha lästs igenom, för de kom på tentan. Inte särskilt många frågor men 8-10/80 är ju ändå en någorlunda poängskörd.

Hursomhelst är det inte mycket att göra åt det nu, hellre se fram emot middagen om ca en timmes tid (är hungrig så länge åt jag lite nötter och torkade aprikoser) vilken följs av ännu mer tentaplugg fast nu i ett annat ämne. Det är förvisso en kul utekväll på en av klubbarna som jag vet att en del vänner tänkt frekventa men om jag inte kör fast helt får det nog ändå att bli arbetskväll idag och imorgon också.


Inför tenta

Har som bestämt lagt ner tenta-pluggandet och har istället läst några rader ur Guillous Tempelriddaren. Som konsekvens av det känner jag mig nu så där härligt slö i kropp och sinne vilket kanske inte är att föredra när man ska in och skriva en 2-timmars tenta. Det duger ju inte så nu har jag rest mig från sängen (som ju alternerar som soffa!) och satt mig vid skrivbordet. Ska fixa lite lunch och leta upp något att titta på, sittandes vid skrivbordet får att inte gosa ner mig igen! Tvärtemot konventioner har jag alltid tyckt om att slappna av precis innan en tenta till skillnad från de flesta som verkligen försöker råplugga i sista minuten, oftast eftersom de inte gjort det tidigare eller för att de är för nervösa för att inte göra det.

Nu väntar en kopp kaffe och...just det, lite müsli. Fast igår fick jag ju köpt turkisk yoghurt så då kan det till och med vara gott. Müsli med mjölk tycker jag är rätt tråkigt....

Smile like you mean it

Sedan en stund tillbaka sitter jag och går igenom allt material på kognitiv psykologi eftersom tentan är i eftermiddag. Jag har bestämt mig för att lägga ner absolut senast 12.00 för att inte riskera att inte komma till tentan helt rörig i huvudet. Eller ja, det racet är kanske kört redan, glömde mitt matkort på brickan i morse då det hade hamnat under tallriken. Tur jag över huvudtaget kollade. Egentligen gjorde jag det av ren vana fast jag "visste" att jag hade det i fickan. Folk brukar ju glömmna att ta kortet men inte jag. Nåja, nu har jag också gjort det. Ingen fara dock, gick tillbaka och hämtade det, personalen brukar vara duktiga på att plocka av och spara kvarglömda matkort.

Ute syns inte ett spår av gårdagens väderambivalens, det är förvisso kallt men solen den skiner! Efter min mindre roliga lördag är det skönt att ha haft ett par bra dagar, fortsätter det över tentorna är jag supernöjd. Fast den allmänna attityden här är att första årets tentor inte spelar så stor roll, så länge man blir godkänd. Det verkar som att det är så, dock är ju bättre resultat ett indirekt mått på hur svårt/lätt jag får det nästa år samt på om man jobbar för mycket eller för lite. Även om det exakta resultatet inte betyder något officiellt är det lika bra att för sin egen skull göra ett bra grundarbete. Tycker i alla fall en svensk som jag, när jag nu tar extra lån för utbildningsavgiften och allt.

Halvtid

Höll nästan på att skriva att nu är jag rastad och matad men riktigt så illa är det inte. Däremot har jag varit borta en snabb sväng i matsalen och ätit middag, även idag bakpotatis fast med en salig blandning att ha i. Riktig Petra-stil alltså. För första gången någonsing var jag oartig och lämnade bordet innan de andra var klara men vanligtvis blir vi sittandes en stund. Nu ville jag ju gärna se matchen så jag ursäktade mig och sprang tillbaka, hann precis se de avslutande 2 minuterna. Har alltså sett nationalsångerna till och med 3-0 samt de avslutande minuterna i första. Men sverige leder ju så allt är som det ska.

Det kan kanske till och med bli ett roligt mästerskap för svenskar även om jag personligen hade tippat på att de skulle behöva något år till. Å andra sidan så är ju spanien det första "ordetliga" motståndet hittills, ja om man inte räknar de rumänska domarparet då förstås P


Hemma igen

Är hemma igen efter ultraljudet på armen, sjukhuset skulle skicka ett svar tillbaka till läkaren som beställde ultraljudet på studenthälsan. Efter vad han sade till mig var det ingen senknuta men istället en vanlig fettknuta som förmodligen inte behövde åtgärdas alls i hans mening. Åsikt nummer 3 alltså men han är den enda som faktiskt gjort annat än klämt så det känns rimligare att gå på det. Antar att jag får besked per post om någon vecka eller så.

Passar även på att lägga upp lite bilder från dagen som gått. Försökte ta ett foto på de alla väderspratten som den engelska väderleken bjudit på men det gick mindre bra. Det har blåst, regnat, snöat och haglat!


Dagen började så här med min korallfärgade cardigan


Fick vara lite smart så att jag slapp sitta halv naken på sjukhuset. Cardiganen åker ju lätt av, den fick bli av och istället piffas min svarta t-shirt nu upp av min fina scarf. Rea på vero moda om jag inte missminner mig.


Närbild på scarfen.

Idag blir det tydligen lite tidigare middag, vi skulle ner om redan 10 minuter. Middag 17.30, det är i min mening snudd på hädning men låt gå för idag. Om jag åter hyfsat fort (dvs. kort kö) hinner jag nog se andra halvleken på handbollen. Annars får jag väl vänta och se den imorgon förmiddag.

Vinterlandskap i skånsk anda

Japp, snön yr rätt bra utanför mitt fönster. Lägger sig gör den inte, det är det inte tillräckligt kallt för. Men det yr omkring ordentligt så länge flingorna befinner sig i luften. Precis som det brukar vara hemma med andra ord! Mindre sugen på att gå ut så jag är glad att jag & Malin traskade bort till lilla Tesco tidigare. Där köpte jag grekisk yoghurt, torkade aprikoser och blandade nötter så tillsammans med müslin har jag min lunch klar. Förvisso ringde B precis, hon var på väg hem så jag hade ändå inte behövt gå ut!

Nu är det lite paus och lunchdags, sedan är det bara att ge sig på ännu mer kognitiv psykologi. Imorgon & onsdag har jag istället nöjet att läsa på hälso-, social- och klinisk psykologi. Nästa vecka är det dags för nya delkurser biologisk psykologi och utveckling/personlighet/intelligens tror jag bestämt det är, metod och statistik kommer jag aldrig bli av med

Läskunnighet i handbolls-VM...?

Har precis sett sverige-sydkorea, någon hade glömt läsa regelboken och det var INTE svenskarna. Det var nog en av de sämsta insatserna jag har sett, från domarnas sida alltså. Det var inte ens frustrerande utan mest skrattretande, ja nu när sverige ändå vann det vill säga! Att koreanerna flög som pingpoll-bollar är kanske inte så förvånande, de är kanske inte kända för att vara särskilt fysiskt starka precis. Men att domarna skulle gå på en sån lätt beta är helt obegripligt, vilken del av kontaktsport hade de problem att förstå? Nu vann ju sverige ändå, det är bara att hoppas på att domarna ser en bandupptagning av matchen och skäms ett litet tag över sin insats. För landslagets del är det en ny match ikväll med nya och bättre (?) domare.

Variation på temat?

God morgon måndag! Vaknade ut till vad som bäst kan beskrivas vara en vanlig vinterdag, lite blåsigt och grått. På det dår sättet då man inte kan titta ut och känna av vilken tid på dygnet det är.

Så här i tenta-tider blir det inte särskilt mycket variation på temat men igår kväll tittade jag faktiskt på matchen mellan sverige och kuba (eftersändning i media arkivet på nätet), tänkte sätta på sverige-sydkorea i bakgrunden medan jag drar igång dagens arbete. Måste hinna plugga på inför tentan imorgon men även handla (vilket jag har skullat göra hela helgen) och leta upp sjukhuset. Ikväll ska jag försöka hinna se Sverige-Spanien men dumt nog är matchen precis i middagen och ser man dem inte live får man snällt vänta några timmar efter slutsignal innan de kommer in i arkivet. Kan förvisso se den imorgon förmiddag, att sistaminuten plugga brukar oftast inte vara en höjdare i alla fall. Sedan är jag ikapp handbolls-VM!

Hursom, hoppas ni har en bra dag!

Eget lexikon minsann!

Som jag skrev tidigare, har det gått framåt med studierna idag- SKÖNT! Back in business är ju liksom ett förutsättning nu när tentorna stundar. Går inte riktigt att ta det en "annan" dag. Till tonerna av Abba kör jag på en lite stund till innan det är dags att dra sig bort till matsalen för lite kvällsmat.

Jag har "träningsvärk" på ovansidan av underarmen från badmintonen igår, vad är det liksom?! Förutom att det ett tag sedan jag lyfte skrot, nu när jag själv sagt slipper ni andra göra det :P Det blev ingen promenad idag, vädret brukar vara sämre framåt eftermiddagen/kvällen varför jag var mindre sugen. Nu är det i alla fall mörkt sedan ungefär en timme tillbaka, så tönn är jag inte att jag får för mig att gå i parken efter mörkrets inbrott.

Förresten, den som behöver roa sig lite kan googla skånskt lexikon! Jag ägnade bara liiite tid åt det, lovar!

mini-paus

Det går framåt med studierna i kognitiv psykologi, faktiskt! Klockan springer däremot mot på så jag hade tänkt ta en liten paus nu och äta lite müsli till lunch. Naturligtvis har jag glömt köpa yoghurt så det får bli med mjölk även om jag tycker det är mindre gott. Skulle kunnat promenera bort till TEsco men då hade det 1. blivit en längre paus än vad jag tänkt och 2. för tillfället blåser det rätt bra och det har drivit in regnmoln.

Ikväll hade jag tänkt försöka se handbollsmatchen mellan sverige och sydkorea, om jag förstått saken rätt är koreanerna på väg uppåt. Det ser dock lite mindre ljust ut att försöka hitta en sätt att se handbolls-vm gratis, antar att jag får betala då. Visserligen verkar det som att jag då kan köra igång matchen när jag vill under en 24-timmars period (om jag inte betalar 29 euro för all access). Det är rätt smidigt eftersom matcherna kör igång mitt i middagen, ett utmärkt exempel på hur opraktiskt det är att inte själv kunna bestämma tiderna. Vi får se hur det blir!



En ny dag!

Oj, vad skönt jag sov inatt! Efter bion pratade jag lite med mina korridorsgrannar men drog mig sedan in för att varva ner i "soffan" med lite "tv", dvs ligga på sängen och leta upp en film på nätet/catch-up. Som tur var släckte jag ljusen och tog av sminket för som jag slocknade.

Idag vaknade jag till en solig vinterdag, hade gärna velat skriva vårdag men det går ju inte för sig i januari. Vaknade rätt så sent, mitt på ljusa dagen med min standard men efter en trevlig frukost där vi blev sittandes länge och snackade är det dags att ta itu med pluggandet. Jag känner mig inte alls nere och jag tror nog att det kan bero på de 9 timmars sömn jag fick inatt. Alltså, jobb några timmar sedan ska jag utnyttja de fina vädret genom att ta en prommis i sefton park. Förresten har jag och några andra tjejer på att börja spela tennis/badminton som vi ju har möjlighet till här ute på hallarna.

Lite ljusare tider

Tack för ansträngningarna att muntra upp- de hjälpte faktiskt! Det var tydligen inte bara jag som var var bölesjuk idag utan även M kände sig nere. Vi tog oss dock i kragen, spelade lite badminton och fick i oss lite middag. Efter maten har jag till och med fått lite jobb gjort.

Nu ska jag snart in till stan och gå på bio. Om Becky & Alex hinner till bion blir det nog Slumdog Millionaire annars kanske vi väljer något annat. Ska i alla fall bli roligt!

Hopplöst

Det är nog bara att erkänna att det förmodligen inte kommer bli så mycket gjort idag. Varken på plugg fronten eller något annat för den delen heller. B har förvisso bokat badminton planen men känner mig inte särksilt sugen längre.

En sådan där dag idag, dagen där jag är mest som en velpotta som tycker rätt synd om mig själv. Någon som har tips på hur man plockar upp sig själv från vattenpölen?


En soft eftermiddag

Det blev lite av båda, har läst ut första Arn boken och har nu gått över till att se Arn filmen. Om en stund är det dags att gå ner och äta middag, efter gårdagens besvikelse hoppas jag på bättre tider. Är ju på bättre humör idag så är kanske inte lika petig heller.

Så här kan det se ut när jag försöker mysa till det i studentrummet. Bilden på film mörkret ser förvisso lite grön ut men ja, mobilkameran orkade nog inte riktigt med ljusförhållandet.




Tips inför längre utlandsvistelse.

Jag jag vet, skulle ju ta mig ifrån datorn hade jag tänkt. Speciellt eftersom klockan redan hunnit bli 15.30. Det är väl sant som f*n att eftermiddagen ska gå som i ett huj när jag nu bestämt mig för att softa. Hur som kom jag bara på ett par saker till.

Apropå det här med att redan vara inne i systemet hade M stått på ett litet problem under sverige-besöket. Frågan om huruvida vi skulle betala för vård hemma, ja mer än vad man normalt gör alltså, då vi inte längre är skrivna. Hade jag faktiskt inte skänkt en tanke, jag är ju svensk medborgare för i hundan. Eller jo förresten, tror faktiskt att jag ringde försäkringskassan men när kvinnan där började svamla om reglerna i USA blev jag lite smått irriterad. Hon hörde mig nog inte riktigt när jag försökte förklara att jag inte skulle lämna EU. Jag tror i alla fall att vi inte betalar, om det sedan beror på att vi är medborgare eller att vi bor kvar i EU är jag inte lika säker på. Tror faktiskt att det har med Eu-regler att göra vilket får mig att känna mig lite konstig. Jag är ju fortfarande svensk liksom, de har till och med skickat ut en tandläkar räkning till mig (tandförsäkring gällde det visst), fast den kom ju till den "gamla" adressen i Sverige. Det var också en sak jag försökte kolla upp innan jag reste, om sjukvårdens system samkördes med skatteverkets. Det gjorde den minsann påstods det, jo tjena! Tur att mamma och systrarna bor kvar än så länge annars hade jag ju inte sett röken av den räkningen förrän kronofogden bultade på dörren.

Mitt tips till den som funderar på att flytta utomlands är alltså att så långt som möjligt försöka tänka på detaljer som kan vara nog så svåra att reda ut väl på plats, som hur exempelvis rättigheter påverkas av mantalskrivningen. Det är samtidigt mitt starka tips att ha en back-up plan, för saker fungerar allt som oftast inte alls som de påstås göra. Myndigheterna lever även de med en något förvrängd självbild som alla vi andra.

Fredagen so far

Tentan är avklarad och det ska väl ha gått hyfsat. Det är alltid svårt att veta med uppsatser för rättningen är ju relativt subjektiv ändå. Om de tycker att det är tillräckligt strukturerat och tillräckligt djupt. I alla fall är den nu skriven så det är inte mycket mer att göra åt den saken för tillfället. Förresten var tentan i sport centret och där är tydligen rutinen att man väntar utanför innan man blir insläppt. Okej att det ju blir trångt om alla ska stå i gångarna men vet dem om att det är Januari vilket allt som oftast brukar betyda kall temperatur och sannolikt regn?! Det är ju förvisso inte deras bekymmer alls.

Sedan var jag inne på banken för att få dem att ordna min internetbank. Jag har inte kunnat flytta pengar mellan mina egna konton vilket ju är något nervöst eftersom jag då måste ha hela studielånet på visa kortet. Inte särskilt klyftigt. Det har varit lite struligheter så här i början tycker både jag och M men å andra sidan har de varit service minded på att göra sitt bästa att fixa det bra när vi gått in på banken. Det är kanske att förvänta sig när man ska in i systemet och till på köpet går till ett kontor belägget på universitet där många nya kunder ska läggas in i databasen på samma gång. Hemifrån är jag ju så van vid att redan finnas i alla system och därför bara vifta lite med personnumret. Logiskt borde det ju gå smidigare att bara lägga till konton eller tjänster mot att starta upp en ny kund. Fick oss i alla fall en härlig stund av skadeglädje när vi skulle igenom säkerhetskontrollen. Här i england har man alltså inga personnr utan hänger sig åt en helt annan typ av säkerhetskontroll av vilken meningarna går isär om nyttan. Exempelvis:
1. Medlemsnummer (står på ett kort dem skickar ut)
2. Slumpmässiga siffror ur exempelvis medlemsnumret
3. Slumpmässiga siffror ur inloggningskoden
4. Namn: Grönqvist
5. Slumpmässiga bokstäver ur din mammas efternamn som ogift. (Exempelvis 3 och 6:e bokstaven.)
6. Ibland beroende på vad man ska göra vill de ha bekräftat nationalitet, och län samt plats där din födsel är registrerad. Stora Uppåkra i Skåne Län!!!
Det är då främst punkt 4,5 & 6 som vi hade så roligt åt, särskilt eftersom vi båda behövde ha vår internetbank fixad. Hihihi...jag tycker fortfarande att det är roligt för de blir så stressade på telefonsupporten!

Eftersom jag bestämt att ge mig själv "ledigt" i eftermiddag har jag varit på en promenad i Sefton Park. Försökte att ta bilder men det gråa ljuset i kombination med mobilkameran var lite väl osmickrande tycker jag. Nu är jag tillbaka på rummet och äter lite lunch. En skål müsli med mandarinyoghurt får räcka, tror det var mandarin tog den nere i matsalen igår kväll. Den smakade helt okej men det var ingen favorit, lite för kemisk tror jag. Passade även på att diska medan jag gjorde kaffe, hade egentligen bara satt på till mig själv men kom sen på att Ella var hemma så det blev bara en liten skvätt men jaja, kan ju sätta på mer senare. Nu ska jag fundera på det stora beslutet mellan att leta upp en film/tv program att se på datorn eller läsa ut den första Arn-boken..Hmmmm

Fredag morgon

Ett snabbt inlägg här innan jag ska iväg och skriva nästa tenta. Skickar en tanke till Sverige också där syrran skriver sin om ett tag.

Det blev faktiskt en tidig kväll igår, tror att jag var i säng runt 23.00- förhoppningsvis har sömnen gjort mig gott. I eftermiddag har både jag & M tänkt ge oss själv ledigt för att istället jobba under helgen. Som student finns det alltid ingenting som heter normal arbetsvecka och slutar på fredags eftermiddagen. Tvärtom, många gånger betyder helgen att vi kan jobba "ostörda" av föreläsningar.

Ha en skön fredag allihop, jag återkommer när tentan är avklarad.

Tänker hoppa över rubriken...

Förutom besöket borta i baren igår kväll, är det lite variation på temat. Det är som sagt ett monotont tenta-plugg som gäller tills nästa torsdag. Börjar dock känna av förkylningströtthet och irriterar mig själv med att hosta. Tänkte dock avhålla mig från att dämpa ner belysningen och krypa upp i sängen (läs: soffan) för kvällen ett tag till men LÄNGTAR! Tjuvade lite och satte mig i sängen med kriminologi boken men nu är jag tillbaka vid skrivbordet.


Förmodligen på grund av en annalkande förkylning är humöret inte på topp, är på lite allmänt dålig med mig själv. Det finns säkert dem som har det värre men det hjälper ju inte mig. Ungefär som att tro att barnen i Afrika blir mer mätta för att jag äter upp all mat på tallriken. Vilket jag inte gjorde för portionen var för stor (som den alltid är) och maten föll mig inte riktigt i smaken av någon anledning. Alltså ska det bli skönt med en natts sömn känner jag, ska passa på att duscha ikväll tror jag så slipper jag gå upp riktigt lika tidigt imorgon. Förhoppningsvis hinner jag även prata lite med mamma innan vi båda dimper i binge, de känner sig inte överöst fräscha de heller har jag förstått. Sedan åker mamma på jobberesa i ett par dagar och då kan vi ju inte prata eftersom vi uteslutande brukar hålla oss till msn och skype.

1 avklarad

Är tillbaka efter första tentan. Det gick nog rätt hyfsat i alla fall, kändes kanske inte strålande men samtidigt tror jag inte att jag behöver oroa mig för att klara godkänt. Nu är det kriminilogi som står på schemat ikväll, den tentan är imorgon förmiddag.


Tentaperioden startar idag

Nu har jag tittat på Time-out och skrattat så att tårarna rinner. Fast nu ska jag titta igenom mina statistik anteckningar och innan jag åker in och skriver tentat ska jag äta lite lunch och bara ta det lugnt!


Tenta tider i L-block


"Lunch"

Försöker lägga över en låt jag laddat ner till iTunes, det funkar inte alls. Datorn är helslö! Hursomhelst så har vi varit på Tesco och köpt lunch, färdig lunch =(. Vande mig så otroligt snabbt vid att ha tillgång till ett kök att det nu känns så fjuttigt att införskaffa lunch. Det här är vad jag köpte till dagens lunch


Spicy chicken pasta £1.40 från Tesco

Nu är det nog dags att återgå till pluggandet dock. Lunchen varade lite längre än vad jag hade tänkt!

Från himlen till österlen

För att klargöra mitt tidigare inlägg: Uggs är en typ av skor, skitfula! Googla uggs så får ni se vad jag menar.

Nu när julen och nyår är avklarade är ju nästa stora grej VÅREN! Okej, okej det är kanske lite tidigt att hoppas ännu, är inte ens sommartid ännu. Men det är ju alltid fel att vara lite optimistisk. I alla fall så pratade vi för någon dag sedan om sommaren och jag fantiserade om att cykla till stranden!!! Snopen blev jag när B meddelade att man möjligen kan ta tåget till Crosby Beach men att stranden inte precis är någonting som man åker till. I alla fall inte på samma sätt som vi skåningar menar, stranded verkar mer vara en semester-grej. Stranden är ju given under sommaren, Sverige är definitivt bra på vissa saker =)

Apropå skåningar och skånskan verkar det som att Gert och Pappa hade delvis rätt men jag & Frida hade faktiskt också en poäng. Stellan Skarsgård är enligt Wikipedia uppvuxen i skåne. Nu kommer jag känna mig lite som Peter Harryson men pratet om stranden och skåne får mig osökt att tänka på Östen Warnerbring och den där låten...vad heter den nu igen? Den går i alla fall: ...när man cyklar till ribban. För på ribban får man kasta sina kläder, bland grabbarna med skin som vore dem av läder. Och bekymmerna svettas man ut, i bastun på ribban. Det är kanske inga bra låtar som så men de får mig att tänka på sommar och bilsemester! Det är inte fy skam mitt i vad som egentligen är vinter!

Bort med Uggsen!

Uggs utgör, enligt en ny undersökning, en hälsofara. Inte nog med att de ökar risken för svampinfektioner pga den fuktiga miljö som fötterna vistas i (har de justerat för olika grader av tå-jams undrar jag?!), personligen tycker jag att uggsen utgör ett hot mot vår mentala hälsa. Enda gången jag tycker uggs är användbara är som inneskor en kall vinterdag i soffan, det finns ju inomhus varianter på temat. Inte för att jag har några empiriska bevis men det förefaller mig vara en logisk hypotes att det är skadligt för välbefinnandet att aldrig byta om från pyjamasen. Undrar om det finns en protestlista någonstans? Visst alla får lov att klä sig hur de vill och jag är säker på att de är varma och goa men vi yttrandefrihet i verbal mening är en minst lika viktig hörnsten i demokratin.  Något världsligt måste jag ändå få lov att bry min hjärna med ny när jag håller på att studera för att lösa de stora världsproblemen (ibland är det i alla fall så det framställs, som att vi studenter på något sätt ska komma på lösningen. Jo, visst- tjena!)

Apropå hälso-läget sitter jag och småhostar medan jag studerar Durkheim, Merton och alla andra snubbar (ja, det är faktiskt mest gamla gubbar) som har tyckt och tänkt till om kriminologi. Provet är 2 timmars uppsatts skrivande där man ju helst ska varva ett uppvisande av att ha läst teoretikerna med egna vinklingar och superinnovativa analyser. Lätt som en plätt ju, eller kanske inte! Jag menar hur nytänkande kan man vara efter en termins studier som mestadels ägnats åt att bara komma ihåg alla gubbar och vad de argumenterade för. Jaja, man behöver ju inte vara lika stringent med refereringen i en tentamens uppsats, dock är det nog rätt bra om man i alla fall kan identifiera huvudteorier och de mest er-/kända namnen.

En ny morgon

Klockan sprang iväg nu på morgonen och först nu när den redan hunnit bli 10.00 har jag blivit färdig till att öppna böckerna. Så okej, ni får väl lov att kolla det försoffat och muttra lite om sömntutiga studenter, en dag som idag är det ju lite svårt att argumentera emot. Å andra sidan slutar jag inte prompt 17.15 heller varför det kanske egentligen går på ett ut. I slutändan blir det samma antal timmar, minst, om än kanske mellan andra klockslag.

Första tentan är imorgon så det behövs ingen större fantasi för att räkna ut att det är tentaplugg som gäller idag. Som gäller fram till nästa torsdag närmare bestämt för då skrivs sista tentan.

Solen skiner i alla fall lite grann så förhoppningsvis blir det en liten promenad senare idag.

Starkare mot slutet av dagen

Det blev en arbetsdag till slut i alla fall. Särskilt eftersom jag åkte in till biblioteket för att hämta ut några böcker efter middagen. Sedan har jag suttit och legat om vart annat inne på Beckys säng och läst kriminologi. Nu har klockan redan hunnit bli tjugo i elva så den lilla planen vi hade om att kanske titta bort i baren får nog vänta till en annan dag eftersom de brukar stänga runt 23-snåret. Tror ändå att jag ska ge mig för dagen, hade visserligen kunnat sitta och plugga ett bra tag till eftersom jag inte känner mig särskilt trött i huvudet. Fast det får noga räcka för idag i alla fall. Ska strax släcka taklampan, tända lite ljus och sedan sätta på något att se på datorn. Egentligen hade det varit mysigt med en kopp kaffe men jag är inte säker på att jag är sugen egentligen, det är nog mera tanken som lockar. Hmm, dessa värdsliga beslut!


Sov så gott i alla fall, som sagt lär jag vara uppe ett tag ännu men har nästan beslutat att arbetsdagen är över! Det påstås ju att man ska sluta medan man är på topp och inte vänta tills man är helt slut. Jag kör på det ikväll!


Hög belastning!

Hög belastning på systemet meddelar Bloggtjänst, jo tack upplever själv det. Tänk vad skönt det hade varit om man som student hade kunnat uppge överbelastning på servern som förklaring och orsak till utebliven prestation. Haha, vilket önsketänkande =)

Har bytat från statistik till kriminologi men snart ska nog jag & M gå bort till stora Tesco och handla lite. Skojigt värre! Skämt åsido så har jag förutom frukost inte varit ute idag. Jag vill ha mig en promenad, hon behöver matvaror och sedan är det väl en okej anledning att pausa från tentaplugg! En timme till bara, bestämde vi- sedan bär det av till Tesco

OBS!!! Besöksinfo

Jag och M sitter och räknar på vår budget och kollade då även vad det kostar att ta oss hem till påsk. Var för sig och utan att ha diskuterat detta men "great minds think alike" påstår de ju! Hursomhelst slog det mig nu att om det är någon som tänker komma över så boka för allt i världen inga flygbiljetter utan att höra av er. Den enda anledningen är nämligen att ni i så fall ska få inloggningsuppg till ett bonusprogram av mig. Ni bokar biljett i mitt bonusprogram men i ert eget namn och betalar naturligtvis med era egna pengar :P. Dock kommer detta innebära att det blir något billigare att flyga- speciellt i längden, som när man drar clubkort i mataffären. Detta är kanske inte aktuellt överhuvudtaget, eller inte än på ett tag men eftersom jag kom på det nu tyckte jag det var lika bra att slänga upp det här på bloggen och hoppas att alla får läst det (och kommer ihåg det om det blir aktuellt!)

Nu, lite kaffe och åter till studentåtagandena!

Tyst som i graven...

...är det här just nu! Har på lite tyst musik för att komma igång med dagen annars skulle man kunna tro att endast jag är vaken men det är faktiskt inte riktigt sant, Jim är också uppe. En regnig tisdag förmiddag är vad jag vaknade till idag. Har varit borta och ätit frukost med Jim- müsli och ett knäckebröd med stekt ägg på. Nu är det banne mig slut med att äta bacon eller bönor till frukost, tiderna går ju mot sommaren! Även om det förvisso är något svårt att föreställa sig det nu. I alla fall så har take away muggarna kommit tillbaka borta i matsalen- I like! En totalt onödig sak egentligen men jag tycker ändå att det är gott att ta med mig en kaffe därifrån annars blir det ofta att jag får sluka kaffet. Hoppas nu bara att det inte är ett tillfälligt inslag.

Nu får jag se till att komma igång med dagens pluggande och inte slösa bort mer tid! Sedan lovar jag att bli bättre på att ta lite bilder med mobilen att lägga upp här =)

Snabba tankar!

Nu har jag varit tillbaka i the Pool i rätt så ungefär 1 dygn. På något känns det som att det hjälper att cirklen är sluten, som att det hjälper mig att landa. I går kväll när jag kom tillbaka var det bara så kul att träffa alla igen efter 3 veckors "abstinens", när jag sedan vaknade i min "egen" säng imorse kändes det lite konstigt eftersom jag ju vaknat upp hemma i huset med familjen runtikring de senaste veckorna. Samtidigt är det ju på sätt och viss invant att somna och vakna här också.  Det är dock kanske lite väl optimistiskt att tro att 3 månader är högre hand än en hel uppväxt, jag som alltid bott i samma hus (om än inte i samma rum!). Dagen som gått har alltså inte varit den bästa i min akademiska karriär men jag bestämde mig att tentorna till trots ge mig själv idag för att landa. På många vis har det ändå varit en lång måndag, det känns som att jag hunnit med en hel del även om lite varit i akademisk mening. Imorgon ska jag kolla om gymschemat står fast och naturligtvis plugga på inför veckans tentor.

Nu är det dock avslappning för min del (dvd/catch-up eller kanske stream film) men jag hoppas att ni hemma i Sverige redan sover gott!

första dagen tillbaka

Ja, inte blev det mycket pluggande inte. (Än så länge i alla fall). M och jag gick ut runt lunch tid för att ta en promenad och fixa något att äta. Det tog lite längre tid än vad vi planerat så vi var inte tillbaka på hallen förrän vid 14-snåret. Sedan bar det av in till biblioteket och sedan en titt i affärerna. Själv införskaffade jag ny deo och en airwick. Samt fick vi köpa nytt diskmedel, som någon slängt under juluppehållet, och lite disksvampar. Ny ordning ska jag nu försöka banka in bland mina korridorsgrannar- enbart de ROSA används till att torka av ytor, handfat etc. På så sätt kan vi förhoppningsvis diska med hyfsade svampar. Annars så tänkte jag att jag får köpa en diskborste istället.

Middagen var kanske inte särskilt upphetsande efter att ha ätit hemmalagat i 3 veckor men spaghetti köttfärssås brukar gå ner. Jag hade dock glömt hur STORA portioner de lassar upp och kunde inte äta allt.

Har nu gjort en kopp te var till mig, Becky och Jim. Jim som faktiskt fick sin serverad på rummet, lyx minsann! Dock sa han snällt tack och eftersom han opererade sin stortå tidigare idag tyckte både jag och B att han kunde få slippa springa i trapporna. Jag ska nog försöka med en kopp varmt vatten till och hoppas att det hjälper det onda i halsen för nu måste jag verkligen titta igenom lite jobb.

Tillbaka

Så är jag tillbaka i Liverpool efter 3 julveckor hemma i Sverige! Skönt var det att vara hemma igen, omgiven av familj och gamla vänner. Vissa praktiska saker uppskattades också såsom en soffa, ett kök och tillgång till bil. Saknar det redan, nu dröjer till påsk innan jag har möjlighet åka hem till Sverige. Tiden går kanske att ordna men en flygbiljett är ju inte precis ett biobesök.

Saker här är ungefär som vi lämnade dem förutom att städerskan av någon outgrundlig anledning verkar ha slängt vårt diskmedel. Mycket konstigt men vi kan i alla fall inte hitta det.

Planen för dagen är väl att i sakta mak börja plugga inför tentan men får väl se hur mycket det blir av den varan.

Godnatt!

(Hur många gånger har jag haft den rubriken?)

Äh, det blev ingen bio. Ska man nu ändå lägga 100kr på en biljett så får det ju vara på en film som åtminstone i förväg låter lockande. När filmerna låter hysat okej väntar i alla fall jag tills jag kan hyra dvdn/se den på tv eller eljest komma över ett gratis exemplar. Istället sitter jag nu och tittar på Rejseholdet/Mordkommissionen som jag inte har sett på ett bra tag. Nu när tiden rinner iväg känns det ju lite onödigt på något sätt att "bara" gå och lägga sig. Till på köpet känner jag mig inte så trött, får väl be mamma att komma och lägga sig i soffan. Då brukar jag alltid kunna slappna av och somna på momangen!

Middagen tills imorgon är redan ordnad, det blir gryta. Så imorgon är det bara till att koka lite ris så är det serverat- alldeles utmärkt! Istället kan jag ägna dagen åt att införskaffa lite smink som behöver fyllas på, lämna böcker på biblioteket, tentaplugga och ta emot lite inplanerade besök =)

Sov så gott allesammans!

Fredag!

Det gick ju bra det här med att komma in i de gamla bloggrutinerna, eller kanske inte! Som sagt blir det ju inte riktigt samma sak när jag inte sitter vid skrivbordet.

Tiden rinner iväg nu och snart är juluppehållet till ända. När jag kommer tillbaka är det förutom tentorna en hel del på listan över saker att göra. Allt från mindre praktiska göromål som att fixa en skrivbordslampa till att ordna med praktiken inför sommaren. Är även lite sugen på att hoppa på ett volontär projekt som innebär att ca 1 dag i veckan arbeta med en autistisk kille. Tror att det kan vara en nyttig och lärorik upplevelse. Frågan är ju bara om tiden räcker till....

Idag är det hursomhelst fredag, ser jag åtminstone i almanackan! Planerna för ikväll är en god och fruktansvärt onyttig kebabtallrik, och jag vet hur kebabkött görs men det förändrar inte att jag tycker att det är gott! Sedan ska vi se om det inte finns något roligt på bio.

*beep* !

Har inte varit något vidare disciplinerad med tenta-plugget idag heller. Note to self: ta itu med det, NU! Fast först ska jag nog ta mig ett äpple, det där med att bli hungrig när middagen inte är långt borta är ju lite knepigt. Dumt att äta för mycket men samtidigt är kanske ett mellanmål på sin plats. Resterna av gårdagens hallonpaj?! Det är ju bär i =)

Har försökt leta upp ett företag där jag kan hyra in mig i en container. Behöver få över glas och skålar till england men det är inte precis något man packar ner i flygbagaget. Hittade dock inget sådant företag så börjar nu bli smått frustrerad! DEt är nu jag önskar att jag inte hade lovat mig själv att inte svära. 

 

Go'natt!

Det blir kanske inte så många inlägg här på bloggen medans jag befinner mig hemma i Skåne. Förlåt, förlåt men det är ju så mycket annat som ska hinnas med och rutinerna ser ju lite annorlunda ut. I vanliga fall har jag nästan alltid laptopen på när jag är hemma men så är absolut inte fallet här. Tänka sig att jag har varit tillbaka i 2 veckor redan och att vid den här tiden nästa vecka är jag i Liverpool om allt går som det ska, jag glider så lätt in i båda "världar" märkte jag nu under julen.

Dagen har varit lagom slö som sig bör under söndagar. Den senaste veckan eller så har jag varit hyfsad disciplinerad och tentapluggat, idag tyckte jag att det gott kunde få vara vilodag. Istället tittade jag på Harry Potter imorse, har den på hårddisk, sedan så jag lite av sveriges handbollsmatcher, var och handlade, läste en bok och nu fastnade jag alltså slutligen framför datorn.

Hoppas att helgen varit skön och att ni får sova gott! Jag ska återgå till att zappa mellan alla boxerns kanaler med en dåres inställning. Ni vet den där tron på att det helt plötsligt ska dyka ut ett bra program fastän man kollat igenom alla kanalerna minst 5 gångern, de senaste 2 minuterna. Hursomhelst, natti natti!

RSS 2.0