Malmö Högskola: grundkurs i kriminologi

Jag var precis inne på MAHs intranät, It's Learning. Fick VG på uppsatsen. Rätt skönt för det betyder att jag har haft VG på alla delmomenten, vilket är det högsta betyg man kan få på universitet/högskola. Då kan jag ju inte annat än få VG på kursen!

Ingenting särskilt, egentligen

Dagar som idag kan jag tycka är härliga. Mamma ligger och sover, Pappa är på jobb och de andra är iväg. I grund och botten är det ju emot min karaktär att trivas med att inte ha särskilt mycket att göra. Just idag är jag fullt upptagen med lite smågrejer, skriva CV, söka jobb, åka och fylla på busskortet etc. Mest av allt är jag sysselsatt med att drömma mig fram i tiden, längta, drömma, fundera och planera. Så värst mycket att planera är det inte egentligen. Skicka iväg blanketter & ansökningar till svenska myndigheter, när universitetet skickar en ansökan till boende fyller jag i den, boka flygbiljett och eventuellt hotell, bestämma hur jag ska få över all packning, packa och...sen åka naturligtvis! Väl framme ordnas bankkonto och mobiltelefon. Det är just det längtan och förhoppningarna som kan få flera timmar att gå.

3 år är då tanken att jag ska bo i Liverpool. För 3 år sedan började jag 2:a året på gymnasiet, dvs riktiga International Baccalaureate. Det är förvisso inte särskilt länge sedan men allting är relativt och för mig känns det som en annan livstid. Är jag verkligen samma person? Det är en stor skillnad mellan mina planer på att bli läkare och de framtidsplaner jag nu när, Chartered Forensic Psychologists (ungefär rättspsykolog i Sverige men det är ett bredare fält i Storbritannien har jag för mig). Eller kanske inte egentligen... Jag pratade med en av mina bästa kompisar, Frida, som för tillfället befinner sig i Bristol. Innan hon åkte var hon rätt övertygad om att hon skulle återvända till Lund. Väl ute ur föräldrahemmet och installerad på andra sidan vattnet (okej, jag vet inte vilket) är hon inte längre så säker. Hon trivs jättebra och känner sig inte lika sugen på att nödvändigtvis åka hem till Sverige i sommar som planerat. Min förhoppning är att hitta mer extrajobb så att jag kan sysselsätta mig, spara ihop till Liverpool men kanske även åka över och sova på Fridas soffa någon natt.

Under tiden finns det ju alltid Skype. Ett gratis och väldigt praktiskt sätt att hålla kontakt. Allt som behövs är en internetuppkoppling, ett headset och ett skypekonto. I England finns även ett företag som heter Freeview som erbjuder såväl gratis internet telefoni som tv (man måste dock köpa tv-license). För extra glans kan man ju alltid koppla in en web-kamera så att man även ser varandra. Detta hade jag tänkt skaffa mig innan Liverpool.

London Baby! April 2007

Den här resan gjordes ju förvisso för nära nog ett år sedan av mig & 3 andra tjejer från IB. Men eftersom samtliga 3 inte befinner sig i Sverige för tillfället så tänkte jag i alla fall slänga upp några av bilderna här. Vi åkte som sagt dit under påsklovet, och vilken tur vi hade med vädret. När vi kom dit var det redan vår och magnoliaträden i Regent's Park blommade!.

Erika, Petra & Christina på Sturups flygplats.


Erika hade författat kontaktlappar á la borttappade barn. Mest som en pik till oroliga föräldrar men även som ett gott skratt! Erika hade varit noga med att skriva dit väldigt träffande nyckelord om var och en, för att underlätta identifikation.



Fredrika, Christina & Petra vid tullen på Stansted Airport

 
Ett exempel på viktoriansk arkitektur, St Pancras vid King's Cross Station.


Hyde Park: Petra meddelar familjen att planet landade säkert och att reservationen inte var bortglömd!

Är man i London bör man.....trycka in sig i en röd telefonkiosk!

Så här fina var rosorna. (Mormor, Lisa och alla andra blomsterintresserade)


Petra, Freddie & Christina. Denna staty fann vi längs Embankment, någon form av minnesmärke var det nog.


Freddie, Erika & Petra utanför Westminster Abby. Meningen var att gallret skulle täcka hela bilden men det framgick inte riktigt!


Middagen intogs på en Pub i närheten av Westminster Abbey och the Parliament. Vi delade på 2 fish-and-chips. Middagen tog snabbt slut dock när Erika fick syn på en mus som oförskräckt sprang över golvet. Det tyckte i alla fall jag var väldigt skojigt!


Tillbaka på vandrarhemmet. Jag delade säng med ett element, alldeles för varmt- luftade mig lite!


Freddie, Christina & Petra: Har man bara lite tid på morgonen så kan man åka på Off-Peak priser efter kl 9.00.


Erika, Freddie & Petra vid vaktbytet, Buckingham Palace.


Eftersom jag besökt London tidigare och då var inne på Madame Tussauds Vax museum (vilket inte alls imponerade) lämnade jag de övriga att besöka denna turistattraktionen. Istället tog jag mig bort till Regent's Park (2km2) som ligger i närheten av Bank Street, där förövrigt den fiktiva karaktärer Sherlock Holmes bodde, för att njuta av vädret och lite egen tid. I parkens nordostliga del ligger London Zoo medan södra sidan utanför den inre cirkeln inhyser bland annat Regent's College samt London Business School och European Business School London.


Inhyst innanför den inre cirkeln av Regent's Park ligger Queen Mary's Garden. Fontänen, vilken står i Queen Mary's Garden, kallas the Triton Fountain. I Queen Mary's Garden återfinns också the Open Air Theater, den tidigare italienska trädgården, den informella engelska trädgården samt St John's Lodge. John Lodge är förvisson fortfarande en privat residens men delar av trädgården är idag öppen för allmänheten.

Som sagt Magnolia träden stod i full blom!



Petra & Christina: tänk att Jude Law har haft sina händer där!! (det var ju dock lite ohygieniskt så vi spritade vår händer efteråt med min medhavda flaska)


Jag är jag ju bevisligen inte så lång, vilket fick Christina att böja på knäna utanför the Towern (norra sidan)


Petra & Erika  vid London Bridge, South Bank, som Erika av någon anledning trodde hade röda detaljer och inte blå!


Vilket motto! Lite kymigt med tanke på att personalen hade det på sina t-shirts.


Baksidan av lågprisflyg är ju sämre tider. Stansted-Sturup innebär det incheck kl 4.00 på morgonen. Dock slutar tågen gå vid 23.30 och börjar inte igen förrän vid typ 4.00. Därför blev det till att sitta eldvakt, eller ja bagage vakt. Roade oss med att besvara frågorna till MIG.


PARIS 15-19 November


Frida & jag landade på Charles de Gaulles flygplats runt 10.00. Pga strejken fick vi till slut åka gratis in till Paris Opéra, super tyckte vi. Efter att ha yrat runt i jakt på lunch, släpandes på vars en weekendbag, vinkade vi in en taxi för att istället åka till Stadium Hostel där vi skulle bo. Chauffören hade aningen problem med grundgas och val av växel. Ordet växel utgjorde ett problem för honom även i ordets ekonomiska bemärkelse, han lurade oss på ett par euro- synnerligen ohyfsat med tanke på att vi inte ens kunde skälla ut honom! Vi åt en något dassig lunch längs Rue de la Chapelle i höjd med Gare du Nord och checkade sedan in assisterade av Monsieur "Butter-o-oengagerad". Rummet var enkelt men till belåtenhet, speciellt med tanke på det överkomliga priset. Vi var synnerligen roade av diverse placering av tavlar, lampor och dylikt! Sedan spankulerade vi upp till Sacre Coer & Place du Tertre som var väldigt vackera i skymningen.


 


Planlöst flanerande i Montmarte innan vi drog oss bort mot Gare du l'Est för att möta upp med André.

På fredagen tog vi oss förbi glädjekvarteren & Moulin Rouge.

Sedan promenerade vi förbi L'Arc du Triumphe på väg till Tour L'Eiffel. Där gick vi upp till 2:a avsatsen och sen ner igen. Att åka ändå upp till toppen tyckte vi var lite för dyrt.  Så vi gick tillbaka till L'Arc du Triumphe och tog oss en titt på Okänd Soldats grav och fortsatte ner längs Champs Elysée till Place de la Concorde och Madeleine kyrkan.



Louvrén kunde vi besöka gratis! Dock frös vi våra stackars rumpor av oss när vi, helt i onödan kan tillägas, väntade utanför på att klockan skulle slå 18.00. Det är nämligen gratis efter kl 18.00 varje fredag för alla som är under 26 år! För att hålla oss varma sjöng jag & Frida, mycket vackert, lite olika sånger - svenska för att göra saken lite roligare. När vi så till slut går in upptäcker vi en STOR & VARM foajé. Vi hann dock bara med en snabb tur förbi Mona Lisa & Venus statyn. Egentligen hade vi velat se även Napoleons våning, men oj vad vi bedrog oss. Jag har fortfarande inte lyckats begripa planlösningen, 3 olika höjd nivåer till trots skulle vi ha befunnit oss på samma våning. Och det gamla palatset som inhyser Louvrén är ju inte litet om jag säger så. Det var rätt intressant att se alla människor som slagit sig ned med en "fika-korg" för att betrakta, måla av och eljest studera olika föremål. Sedan väntade promenad till Andrés lägenhet vid Gare du l'Est, vilket Fridas fötter var mindre tacksamma för. Under fördrinken i Andrés lägenhet avslöjades att vi hade kunnat ta metron! Det var trångt och gick, jämförelsevis, sällan, men den gick. Så här i efterhand är det dock kul att ha gått, såg jättemycket som vi annars hade missat! Middagen bjöd Andrés pappa, Lars, generöst på. Det var mycket gott & uppskattat!




På lördagen tog vi Metron (!) till St Michel. Strejken pågick fortfarande, metron gick mer sällan & oregelbundet. I gengäld var den gratis så det var bara till att trycka sig på och av. Väl där besökte vi Notre Dame, tyvärr var toppen stängd. Däremot roades vi av en amerikan som prompt ville tränga sig före i kön vid Notre Dame för att köpa en biljett till slottet i Versailles (!) Amerikansk logik =)

Vi flanerade sedan runt i St Michel och de latinska kvarteren och åt lunch vid Place de la Sorbonne. Vi satt i en hörna av en inglasad torgservering så det blev till slut lite kallt & en lång väntan på notan men annars mysigt. Efter en värmande fika gick vi bort till Saint Chapelle för att finna att vi var 10 minuter för sena till sista visningen av Palais du Justice, snopet. André informerade senare om att det är en exakt kopia, tydligen förstördes originalet under revolutionen. Istället hoppade vi på metron till Galleri Lafayette Nord och tittade lite i affärer. Detta gjort åkte vi till Champs Elysée för att ta en drink.



Söndagen bjöd på en del fruktlösa försök att ta oss hem till André, tydligen var den linje som gick förbi vårt hotell den som fungerade sämst. Tur kanske då att vi tidigare dagar hade bestämt oss för att promenera. Sista natten tänkte vi sova i hans lägenhet. Det hela slutade med en taxi. André tog oss med metrons hjälp till Marais, en väldigt mysig stadsdel med äkta fransk filosof atmosfär. Dagen till ära var det en riktig snålblåst. Därför var det skönt att sätta sig och äta lunch på l'Athmosphere, ett ställe för franska filosofer- typ. Efter en tur tillbaka till lägenheten för att vinka av Lars & Andrés lillebror, Philip, tog vi en promenad till parken Buttes Chamont. En väldigt vacker, kullig och stor park mitt i Paris.







University of Liverpool i September


Liverpool University

I September 2008 flyttar jag till Liverpool för att studera på ett av deras universitet: University of Liverpool. http://www.liv.ac.uk/ (obs sidan är på engelska). Tanken är att jag under 3 år ska läsa för att ta en BSc Psychology, det motsvarar ungefär en svensk kandidatexamen. Första året är tanken att jag ska bo i ett rum på ett Halls of Residence. Dessa ligger ca 4-5km ifrån universitetet i närheten av Sefton Park, Lark Lane och Allerton i samhällena Mossley Hill och Greenbank House. Jag vet ännu inte var jag kommer att bo eftersom universitetet inbjuder till ansökan först runt April. Ett erbjudande skickas sedan ut senast i Juni. Klart är dock att de garanterar boende och jag kommer flytta in i Liverpool den 22 September. Terminen börjar på riktigt den 29:e. 

Är man hemma i engelskan finns mer information att få på
www.liv.ac.uk/Psychology  Jag kommer läsa BSc Psychology (Course 800)
www.liv.ac.uk/accommodation Första året kommer jag bo i en catered hall.

Jag kommer uppdatera informationen i takt med att jag själv vet mer. Ser verkligen fram emot september så för tillfället är det något frustrerande att ingenting händer. Dock är det ju en flaskhals, ingeting kommer att hända förrän i juni/juli och då går tiden fort! (det hoppas jag i alla fall)

Besök i Liverpool

Mina stipendie pengar spenderade jag på att besöka Liverpool, se vad jag tycker om staden och Universitetet. Naturligtvis var tanken att även se en Premier League match. Liverpool är en gammal hamnstad, för väldigt nedgången men idag på väg upp. Det är den stad som anses ha mest kultur, dvs märkta byggnader, teater uppsättningar musikaler o dyl, utanför London. År 2008 är staden utsedd till Capital of Culture. För mer info besök www.visitliverpool.com

Liverpool tar man sig lätt runt i till fots. Från universitetsområdet tar det ca 5 min ner till stadskärnan och alla affärer! På 30 minuter promenerar man från Anfield Road in till centrum vilket vi märkte när vi följde strömmen efter matchen. Den nya arenan vilken ska stå klar om 2 år vet jag inte riktigt var den ligger.

Första dagen fullkomligt vräkte regnet ner, precis så som man föreställer sig vädret i England. Runt lunchtid dök vi in på en pub nere vid dockorna, Mersey River. Vi snubblade över en riktigt genuin pub, inte på något sätt fin men en härlig atmosfär.


En annan pub som hade härlig atmosfär var "Fly in The Loaf" vid Hardman Street nära vårt boende. Tydligen har puben fått en utmärkelse för bästa pub, 2005 tror jag. Kollade upp det när vi kom hem, vidare var det tydligen inte särskilt längesedan som det var en topless pub. Idag påstås de dock ha den bästa servicen och utbud av öl.


Som sagt passade vi på att se en av Liverpools matcher ute på Anfield Road. Tyvärr blev det 0-0 och inte särskilt spännande. 

Nedan följer lite blandande bilder samt några från London som vi besökte på hemvägen.

Albert Docks


Petra vid Albert Dock (mot Mersey River)


Liverpool Anglican Cathedral 


Petra utanför 10 Downing Street

Petra i London (i bakgrunden syns "the gherkin" building)



 


Ny blogg

Jag vet, jag har redan en blogg. Den är dock alldeles för långsam för mitt psyke. Att ladda upp bilder tar så lång tid att jag aldrig gör det, ingen större mening alltså. Sabina bedyrar att den här fungerar snabbare! Framöver hade jag därför tänkt vara lite flitigare.

Till att börja med kommer jag lägga över inlägg från min tidigare blogg- förhoppningsvis tillkommer lite bilder!

RSS 2.0