PARIS 15-19 November


Frida & jag landade på Charles de Gaulles flygplats runt 10.00. Pga strejken fick vi till slut åka gratis in till Paris Opéra, super tyckte vi. Efter att ha yrat runt i jakt på lunch, släpandes på vars en weekendbag, vinkade vi in en taxi för att istället åka till Stadium Hostel där vi skulle bo. Chauffören hade aningen problem med grundgas och val av växel. Ordet växel utgjorde ett problem för honom även i ordets ekonomiska bemärkelse, han lurade oss på ett par euro- synnerligen ohyfsat med tanke på att vi inte ens kunde skälla ut honom! Vi åt en något dassig lunch längs Rue de la Chapelle i höjd med Gare du Nord och checkade sedan in assisterade av Monsieur "Butter-o-oengagerad". Rummet var enkelt men till belåtenhet, speciellt med tanke på det överkomliga priset. Vi var synnerligen roade av diverse placering av tavlar, lampor och dylikt! Sedan spankulerade vi upp till Sacre Coer & Place du Tertre som var väldigt vackera i skymningen.


 


Planlöst flanerande i Montmarte innan vi drog oss bort mot Gare du l'Est för att möta upp med André.

På fredagen tog vi oss förbi glädjekvarteren & Moulin Rouge.

Sedan promenerade vi förbi L'Arc du Triumphe på väg till Tour L'Eiffel. Där gick vi upp till 2:a avsatsen och sen ner igen. Att åka ändå upp till toppen tyckte vi var lite för dyrt.  Så vi gick tillbaka till L'Arc du Triumphe och tog oss en titt på Okänd Soldats grav och fortsatte ner längs Champs Elysée till Place de la Concorde och Madeleine kyrkan.



Louvrén kunde vi besöka gratis! Dock frös vi våra stackars rumpor av oss när vi, helt i onödan kan tillägas, väntade utanför på att klockan skulle slå 18.00. Det är nämligen gratis efter kl 18.00 varje fredag för alla som är under 26 år! För att hålla oss varma sjöng jag & Frida, mycket vackert, lite olika sånger - svenska för att göra saken lite roligare. När vi så till slut går in upptäcker vi en STOR & VARM foajé. Vi hann dock bara med en snabb tur förbi Mona Lisa & Venus statyn. Egentligen hade vi velat se även Napoleons våning, men oj vad vi bedrog oss. Jag har fortfarande inte lyckats begripa planlösningen, 3 olika höjd nivåer till trots skulle vi ha befunnit oss på samma våning. Och det gamla palatset som inhyser Louvrén är ju inte litet om jag säger så. Det var rätt intressant att se alla människor som slagit sig ned med en "fika-korg" för att betrakta, måla av och eljest studera olika föremål. Sedan väntade promenad till Andrés lägenhet vid Gare du l'Est, vilket Fridas fötter var mindre tacksamma för. Under fördrinken i Andrés lägenhet avslöjades att vi hade kunnat ta metron! Det var trångt och gick, jämförelsevis, sällan, men den gick. Så här i efterhand är det dock kul att ha gått, såg jättemycket som vi annars hade missat! Middagen bjöd Andrés pappa, Lars, generöst på. Det var mycket gott & uppskattat!




På lördagen tog vi Metron (!) till St Michel. Strejken pågick fortfarande, metron gick mer sällan & oregelbundet. I gengäld var den gratis så det var bara till att trycka sig på och av. Väl där besökte vi Notre Dame, tyvärr var toppen stängd. Däremot roades vi av en amerikan som prompt ville tränga sig före i kön vid Notre Dame för att köpa en biljett till slottet i Versailles (!) Amerikansk logik =)

Vi flanerade sedan runt i St Michel och de latinska kvarteren och åt lunch vid Place de la Sorbonne. Vi satt i en hörna av en inglasad torgservering så det blev till slut lite kallt & en lång väntan på notan men annars mysigt. Efter en värmande fika gick vi bort till Saint Chapelle för att finna att vi var 10 minuter för sena till sista visningen av Palais du Justice, snopet. André informerade senare om att det är en exakt kopia, tydligen förstördes originalet under revolutionen. Istället hoppade vi på metron till Galleri Lafayette Nord och tittade lite i affärer. Detta gjort åkte vi till Champs Elysée för att ta en drink.



Söndagen bjöd på en del fruktlösa försök att ta oss hem till André, tydligen var den linje som gick förbi vårt hotell den som fungerade sämst. Tur kanske då att vi tidigare dagar hade bestämt oss för att promenera. Sista natten tänkte vi sova i hans lägenhet. Det hela slutade med en taxi. André tog oss med metrons hjälp till Marais, en väldigt mysig stadsdel med äkta fransk filosof atmosfär. Dagen till ära var det en riktig snålblåst. Därför var det skönt att sätta sig och äta lunch på l'Athmosphere, ett ställe för franska filosofer- typ. Efter en tur tillbaka till lägenheten för att vinka av Lars & Andrés lillebror, Philip, tog vi en promenad till parken Buttes Chamont. En väldigt vacker, kullig och stor park mitt i Paris.







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0